Fit in de winter – 7 tips voor veilig buiten sporten in de winter

 In Nieuws

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/femvital/domains/femvital.nl/public_html/wp-includes/media.php on line 1679

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/femvital/domains/femvital.nl/public_html/wp-includes/media.php on line 1679

De laatste maanden van het jaar zijn weer begonnen. We gaan nu al snel richting het nieuwe jaar. Het is vroeg donker en binnen is het behaaglijk. Je kent het gevoel vast wel. Je weet dat je je fit gaat voelen van een uurtje buiten sporten. Maar wat is het lastig als het buiten koud en donker is om het warme huis te verlaten.

Toch is het juist in de winter zo gezond om naar buiten te gaan. Er zit extra zuurstof in de lucht waardoor je meer energie krijgt.  Deze donkere dagen zorgen ervoor dat je lichaam minder serotine aanmaakt. Dit kan de oorzaak zijn voor winterdepressies. Ben je hier gevoelig voor, dan is het extra belangrijk om veel buiten te zijn. Probeer zoveel mogelijk daglicht mee te pakken. Dus kom op, trotseer de kou en het donker en geniet na afloop van dat heerlijke fitte, energieke gevoel!

Wil je veilig en verantwoord buiten sporten in de winter, bereid je dan wel goed voor met deze 7 tips

Zorg voor de juiste kleding
In de herfst en winter moet de kleding goed beschermen tegen wind, regen en kou. Deze kleding mag niet doornat worden, omdat er dan afkoelingsverschijnselen kunnen opreden. Aan welke voorwaarden moet goede kleding voldoen?

  • De thermosonderkleding moet de vrijgekomen transpiratievocht snel afvoeren naar de volgende kledinglaag.
  • De bovenkleding mag geen vocht opnemen en dient ervoor te zorgen dat de wind en regen niet van buiten naar binnen kunnen.

Draag geen katoen, dit neemt vocht op. Fleece is goed isolerend en zorgt ervoor dat vocht goed wordt afgevoerd. Let er ook op dat je niet teveel kleding aan doet waardoor je in het zweet drijft. Regent het, draag dan een winddicht, waterafstotend en ademend jack.

Is het echt koud bescherm de lichaamsdelen die met de buitenlucht in aanraking komen extra tegen afkoeling en bevriezing. Draag dus een muts om afkoeling via het hoofd zoveel mogelijk te voorkomen en smeer de lippen in met vaseline. Bescherm de vingers door het dragen van thermische handschoenen of wanten.

Zorg voor goed schoeisel
Door regen of sneeuw kan de ondergrond glad zijn. Vorst kan er voor zorgen dat de ondergrond hard is en daardoor is de kans op blessures zoals enkelverstuikingen en peesblessures groter. Daarom zijn goede schoenen van essentieel belang. Zorg ervoor dat je sport in goed passende schoenen. Er zijn wintersportschoenen met speciale zolen voor de winter, maar deze bieden geen garantie. Het is vooral voorzichtig zijn.

Zorg dat je opvalt in het donker
Als je in het donker traint moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg voor reflecterend materiaal aan je kleding en schoeisel of voor een los lampje dat je om je arm kunt doen. Train zoveel mogelijk op goed verlichte voet- of fietspaden. Indien dat niet mogelijk is, loop dan altijd tegen het verkeer in. Dat betekent dat je op de weg

aan de linkerkant moet lopen. Je ziet het verkeer dan aankomen en kunt tijdig reageren. Loop altijd een route die je goed kent en die je al een paar keer bij daglicht gelopen hebt. Je weet dan waar de kuilen, opstapjes en afstapjes zitten.

Drink voldoende
Ook voeding draagt ertoe bij om het lichaam bij lage temperaturen in conditie te houden. Drink net zoveel als in de zomer. Door de kou denk je minder te zweten en daarom drink je minder. Maar voldoende vochtaanvoer is ook belangrijk in de winter.

Doe een goede warming-up
Om blessures te voorkomen is het erg belangrijk om een goede warming up te doen. In deze periode van het jaar is je lichaam extra gevoelig voor blessures. Een warming-up maakt de spieren warm en voorkomt blessures. Vergeet niet al je lichaamsdelen mee te nemen. Van je ledematen tot je schouderbladen en je ellebogen tot je heupen.

Vergeet de cooling down niet
Na het beoefenen van je sport is een cooling-down aan te raden. Het is belangrijk om je hart weer in zijn normale ritme te krijgen na het intensieve sporten. Zwak je oefeningen in stapjes af. Houd hierbij je sportkleding aan. Doe deze pas uit als je in de binnentemperatuur bent. Dit voorkomt een kou.

Geef jezelf een beloning
Neem een douche en ontspan. Je kunt het beste douchen met koud water. Dit bevordert het herstel, voorkomt spierpijn en je voelt je er nog fitter door. Is dat niks voor jou, dan is douchen met lauw water ook prima. Douche niet met te warm water, omdat je lichaam nog niet helemaal is afgekoeld. Een lekker ruikende olie doet je niet alleen ontspannen, maar voedt ook je lichaam. Voor nog meer voeding en een zachte huid sluit je af met een bodylotion.

 

sporten winter

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.