Warm weer, wel of niet sporten als je zwanger bent?

 In Nieuws

Het komt niet vaak voor in Nederland, maar af en toe stijgt het kwik toch richting de 30 graden of meer. Heerlijk die zon, maar als je zwanger bent, voelt dit niet altijd prettig. Je hebt veel meer last van de warmte, je zweet sneller, voelt je futloos en bent eerder moe. Dit komt door de hormonale veranderingen en de toename van bloed in je lijf.

Vraag jij je wel eens af of je wel kunt blijven sporten als je zwanger bent en het zo warm is?

Deze 5 tips helpen jou om veilig te blijven sporten tijdens de warme zomer:

  1. Vermijd de warmste tijden van de dag wanneer je buiten wilt sporten

Het klinkt heel logisch, maar als je gewend bent om tijdens je lunch een stukje te rennen of te wandelen dan is dit, nu je zwanger bent én het zo warm is, geen goed idee. Je kunt dit beter vroeg in de ochtend of later op de avond plannen. Dit geldt ook bij een hoge luchtvochtigheid. Als je zwanger bent, voel je je dan veel sneller moe. Mijn lessen gaan niet door als de gevoelstemperatuur boven de 25 graden komt. Wil je toch blijven sporten, zoek dan de sportschool op en ga sporten met een airco.

  1. Zorg ervoor dat je voldoende hebt gedronken voordat je start met je training

Wanneer je in de zomer buiten gaat sporten dan neemt het risico op uitdroging van je lichaam toe. Het is daarom heel belangrijk dat je voldoende drinkt vóór, tijdens en na je training. Wacht niet tot je dorst krijgt. Dan is je lichaam namelijk al 1-2% uitgedroogd.

Houd als richtlijn aan dat je 0,5 liter water drinkt voordat je begint met je training. Tijdens de training drink je in totaal ook 0,5 liter. Na je training drink je nog eens een 0,1 liter voor elke 100 gram die je verloren hebt tijdens je training. Het is dus verstandig om je te wegen voor je training zodat je na de training weet hoeveel vocht je moet drinken om je vochttekort weer aan te vullen.

  1. Draag lichte kleding

Oververhitting is een van de belangrijkste risico’s als je gaat sporten tijdens je zwangerschap. Naast voldoende drinken moet je daarom ook zorgen dat je geschikte kleding draagt. Draag tijdens de training licht gekleurde kleding, gemaakt van lichtgewicht synthetisch of polyester materiaal dat snel droogt en er voor zorgt dat vocht snel wordt afgevoerd zodat de temperatuur van je lichaam niet oploopt.

  1. Gebruik zonnebrandcrème en bescherm je hoofd tegen de zon

Tijdens je zwangerschap is je huid nóg gevoeliger voor zonnestralen. Ga dus niet naar buiten zonder zonnebrandcrème! Draag ook een zonnebril om je ogen te beschermen en draag een petje.

  1. Houd je hartslag in de gaten!

Wanneer het warm is, gaat je hartslag in rust omhoog, dus je kunt je voorstellen dat je hartslag sneller omhoog gaat als je gaat sporten. In het algemeen geldt dat je hartslag onder de 140 slagen per minuut moet blijven. Daarom is het belangrijk om je hartslag te controleren tijdens het sporten. Dit kun je doen met een hartslag monitor, een app op de telefoon of leg je vinger (niet je duim) in je hals of op je pols en tel je hartslagen. Heb je geen hartslag meter of lukt het niet om je hartslag te meten, dan moet je het rustiger aan gaan doen als je niet meer gewoon kunt praten. Raak je buiten adem dan ben je te intensief aan het trainen.

Conclusie

Ga alleen sporten als de temperatuur aangenaam is en je je goed voelt. Ben je moe en heb je erg veel last van de warmte, heb je een hoge bloeddruk of krijg je al harde buiken bij een lichte inspanning? Doe het dan rustig aan. Heb je al moeite om in je dagelijks leven goed te functioneren dan kun je beter je training even uitstellen.

Luister naar je lijf. Je lijf vertelt jou vaak wat goed voor je is! Neem bij twijfel contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

 

Wil je graag veilig en verantwoord blijven trainen tijdens je zwangerschap? Neem dan contact met mij

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.