Neem obstipatie na je bevalling serieus, voor je het weet heb je een verzakking!

 In Nieuws

 

 

Mijn zwangerschap en bevalling gingen zo goed, maar als ik nu naar mijn lijf kijk dan gaat het helemaal niet goed……’ verzucht Janneke Het schiet maar niet op, ik ben nu halverwege mijn zwangerschapsverlof en ik kan niet meer dan een half uurtje lopen. Dan moet ik echt gaan zitten omdat ik dan mijn bekkenbodem zwaar word. Thuis kan ik ook niet uit de voeten. Bed opmaken is een ramp en stofzuigen gaat ook al niet. Als ik dat doe dan heb ik aan het eind van de dag pijn aan de onderkant bij mijn bekkenbodem.

Gefrustreerd na de bevalling

Er zijn veel vrouwen zoals Janneke. Die na hun bevalling gefrustreerd zijn omdat het herstel niet zo spoedig gaat. Ze hebben geen idee wat eraan de hand is.  Janneke heeft al jaren een spastische darm waardoor ze moeilijk naar de wc kan. Normaal is dat al niet zo prettig maar nu naar de bevalling zorgt het ervoor dat haar bekkenbodem niet goed kan herstellen

Moeilijk naar het toilet

Als je last hebt van obstipatie dan kun je moeilijk naar het toilet. Je ontlasting wordt hard en je moet heel hard persen om het naar buiten te krijgen. Dit is na je bevalling een groot probleem!  Heb je een vaginale bevalling gehad dan is je bekkenbodem tijdens de bevalling enorm opgerekt en misschien heb je wel een knip of een scheur gehad. Hierdoor is je bekkenbodem erg verzwakt en kan de druk van het persen niet opvangen.  Met als gevolg dat je bekkenbodem gaat verzakken. Dit geeft een zwaar en pijnlijk gevoel in je bekken als je gaat wandelen, rennen, springen en andere activiteiten die belastend zijn voor je bekkenbodem. Realiseer je dat dit niet vanzelf hersteld en in de loop van de jaren alleen maar erger wordt.

Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je darmen goed functioneren na je bevalling. En dat je obstipatie op tijd herkent en de juiste maatregelen neemt.

Wat kun je zelf doen om obstipatie te verminderen:

Tip 1.

Drink voldoende, zorg dat tenminste 1,5 tot 2 liter per dag drinkt. Vermijd het drinken van alcohol.

Tip 2.

Zorg dat je gezond eet. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnen krijgt. Deze vezels houden vocht in de darm vast. Hierdoor wordt je ontlasting zacht en worden de darmen gestimuleerd. Zorg dat je ongeveer 30 gram groente per dag eet.

Vezels zitten vooral in:

  • Volkoren- en roggebrood
  • Aardappelen
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten (bonen, erwten, linzen)
  • Groenten (ook rauwe groenten)
  • Fruit
Tip 3

Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur intensief beweegt.

Na de bevalling is wandelen, zwemmen en fietsen een goede start. Wandelen is heel gemakkelijk leg je kindje in de kinderwagen en ga lekker naar buiten. Lukt het nog niet om een half uur achter elkaar te lopen ga dan bijvoorbeeld in 2 keer een kwartiertje wandelen.

Tip 4.

Zodra je aandrang voelt ga dan direct naar het toilet. Stel dit niet uit, ook al heb je het druk of ben je met iets bezig waar je niet mee kan stoppen. Ga op de juiste manier op het toilet zitten met een iets bolle rug en je voeten ondersteund. Ondersteun eventueel het perineum (dat is het stukje tussen je anus en je vagina) als je merkt dat je te hard moet persen. Probeer het persen tot een minimum te beperken. Als je voelt dat de ontlasting komt probeer dan je bekkenbodem te ontspannen.

Tip 5

Ga naar de huisarts en overleg welke laxeermiddelen je kunt gaan gebruiken om de ontlasting op gang te brengen. Er zijn verschillende middelen die kunnen werken. Ga niet zelf experimenteren.

Het is heel belangrijk om de obstipatie zo snel mogelijk te verhelpen zodat je bekkenbodem niet meer overbelast wordt door het persen. Heb je geen obstipatie meer dan kun je langzaamaan weer starten met het trainen van je lijf.

Wil jij zelf weer de regie krijgen over je lijf na je bevalling?

Weer bruisen van de energie en lekker sporten en goed in je lijf zitten zonder blijvende lichamelijke klachten. Weet jij niet hoe je dit moet aanpakken. Wat slim is om te doen en wat niet?  Vraag dan mijn gratis lijfscan aan dan gaan we kijken wat jij nodig hebt om een stralende mama te worden.

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.