Ongewild urineverlies tijdens de menstruatie, hoe druk moet je je er om maken?

 In Nieuws

Na mijn femmefit-les komt Ankie naar mij toe. Ze baalt enorm want het ging niet zo lekker vandaag. Tijdens het rennen, vooral bij de korte sprintjes had ze last van urineverlies. Iets waar ze af en toe last heeft als ze ongesteld is.  Vandaag is ze ongesteld en het is helemaal misgegaan ze verloor een hele scheut urine. Gelukkig dat ze een donkere broek aan had, want anders hadden de andere dames dat echt wel gezien. Heel genant!

Ze schaamt zich en ze maakt zich er ook zorgen over. Ze vraagt zich af, gaat dit vanzelf over? Waarom verliest ze juist als ze ongesteld is urine? Wat kan ze hieraan doen? Ze wil er graag vanaf!

Veel vrouwen verliezen tijdens hun menstruatie urine als ze rennen, hoesten of niezen.

Deze vorm van urineverlies wordt stressincontinentie genoemd. Stressincontinentie ontstaat op het moment dat de druk op de bekkenbodem toeneemt door bijvoorbeeld rennen, springen, hoesten. De bekkenbodem is niet sterk genoeg om de urinebuis voldoende af te sluiten.

Ik vind dat je ongewild verlies urine altijd serieus moet nemen

Wat zijn mijn overwegingen. Heb je last van stressincontinentie dan werkt je bekkenbodem niet goed. De steun en afsluitfunctie is dan onvoldoende.  De bekkenorganen: je blaas, baarmoeder en je endeldarm worden dan niet meer goed ondersteund en hangen dan alleen aan hun ophangbanden.

Ga je rennen dan rekken de banden waar je organen aan hangen steeds verder uit.

Met als gevolg dat je bekkenbodem nog harder moet werken om dit voldoende te kunnen ondersteunen. Negeer je deze klachten helemaal dan ontwikkel je in de loop van de tijd een prolaps. Ook wel een verzakking van je blaas, baarmoeder of endeldarm genoemd.  Dit levert vaak na je menopauze problemen op in het ergste geval komen de organen via je vagina naar buiten.

Het is onbekend waarom je juist tijdens de menstruatie urine verliest, zeker is dat je bekkenbodem door hormoonveranderingen minder belastbaar is.

Een aantal onderzoeken zien een verband tussen de eisprong en urineverlies en er zijn ook aanwijzingen dat het voorkomt tijdens de menstruatie.  Waarschijnlijk hebben hormoonveranderingen invloed op de sterkte van het bindweefsel of op de spanning van de je bekkenbodemspieren. Dat is niet helemaal duidelijk en er moet nog verder onderzocht worden.

Je verliest urine omdat je bekkenbodem minder belastbaar is en de belasting te groot is.

In het geval van Ankie is rennen voor haar bekkenbodem te veel en verliest ze daardoor urine! Wat moet je dus doen, je moet zorgen dat je bekkenbodem sterker wordt en je doet het tijdelijk wat rustiger aan.

Stop dus met even met rennen en ga op de dagen dat je merkt dat je urine verliest lekker wandelen, fietsen of zwemmen

Wil je aan je conditie werken, zoek een trap of een heuveltje loop om hoog en omlaag.  Maak een aantal squats, druk jezelf een paar keer op tegen de muur en loop dan een stukje verder.

Zorg ervoor dat je bekkenbodem sterker wordt.

Hiermee vergroot je de belastbaarheid van je bekkenbodemspieren. Dit doe je door krachttraining van je bekkenbodem Maar voordat je kunt beginnen met krachttraining moet je weten hoe je je bekkenbodem op de juiste manier aanspant.

Voel of het lukt om je bekkenbodem aan te spannen.

Leg je handen op je op je kruis, span je bekkenbodemspier aan het liefst op een uitademing. Heb je geen idee hoe je dat moet doen, stel je dan voor dat je vagina naar binnen trekt. Soms helpt het om te kijken of je tijdens het plassen je urinestraal kan onderbreken. Maar doe dit maar eenmalig, ga geen stippeltjes plassen!

Je spant je de spieren goed aan als je voelt dat je bekkenbodem omhoog beweegt.

Voel je hem niet of druk je hem naar buiten dan doe je het niet goed. Het is dan verstandig om een afspraak te maken bij de bekkentherapeut. Let op! Het is de bedoeling dat je alleen je bekkenbodem aanspant en niet je billen of je buik.

Gaat dit goed dan kun je starten met trainen van de spieren van je bekkenbodem

In eerste instantie begin je met het trainen van de snel kracht en de duurkracht. Snel kracht is handig als je moet hoesten of niezen en duurkracht is belangrijk bij de continue ondersteuning van je bekkenbodem als je staat, rent of tilt.

Trainen snel kracht

De snel kracht train je door je bekkenbodem met maximale kracht aan te spannen en weer los te laten. Bouw de oefening op totdat je 3 series van 10 herhalingen kunt aanspannen. Adem goed door tussen de series. Doe deze oefening elke dag.

Trainen duurkracht

De duurkracht train je door je bekkenbodem door je bekkenbodem sub maximaal aan te spannen tel hoe lang je de bekkenbodem aan aanspannen en ontspan net zolang als je kan aanspannen. Bouw deze oefening totdat je deze 10 tellen kunt aanspannen. Herhaal dit nog 2x. Doe deze oefening elke dag

Tip: Kies een vast moment op de dag om dit te trainen. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of in de auto naar je werk.

Ik wil je uitdagen om de komende maand met deze oefeningen aan de slag te gaan. Kom in actie, je voelt je veel lekkerder als geen last hebt van ongewild urineverlies 

Je hoeft geen ongewild urine te verliezen tijdens je menstruatie

Als serieus aan de slag gaat met de bovenstaande tips, dan hoeft ongewild urineverlies geen probleem meer te zijn. Het maakt het leven weer veel leuker. Geen natte broek meer als je een keertje een sprintje moet trekken om de trein te halen of achter een peuter aan moet rennen. Het zorgt ervoor dat jij je weer beter in je vel gaat voelen en je meer kan genieten van je leven.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel urineverlies tijdens je menstruatie serieus neemt en rekening houd met het feit dan je in de periode minder belastbaar bent.

Ken je iemand die iets aan dit artikel heeft, stuur het dan gerusts door. Dank je wel!

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaten, maar ook naar de hobbels die je tegen komt tijdens deze uitdaging.

Lukt het niet om het vol te houden of loop je tegen andere dingen aan waarbij je mijn hulp kunt gebruiken stuur me dan een berichtje claudy@femvital.nl Ik help je graag!

 

Sportieve groet,

 

Claudy

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.