Weet jij wat de gevaren zijn van rennen met urineverlies?

 In Nieuws

Als ik hardloop dan verlies ik een beetje urine, maar ja dat hoort erbij als je moeder bent geworden. Dit is iets wat ik vaak hoor bij dames die bij mij komen trainen. Neem nou Charlotte moeder van drie kinderen. Ze baalt van haar zwangerschapsbuikje en wil graag weer fit worden. Hardlopen leek haar wel iets. Dat kun je makkelijk inpassen in het drukke schema als moeder. Ze download een hardloopprogramma op haar smartphone, ze heeft nog een paar oude hardloopschoenen liggen en gaat aan de slag.

Hardlopen na je bevalling is niet altijd vanzelfsprekend

Vol vertrouwen start ze met rennen maar telkens als ze gaat hardlopen, verliest ze een beetje urine. Als ze tijdje loopt krijgt ze een zwaar gevoel in haar buik, het lijkt wel of ze weer zwanger is. Dit voelt niet goed. Ze maakt zich zorgen, ze schaamt zich voor haar urineverlies. Sinds ze is gaan hardlopen heeft ze alleen maar meer lichamelijke klachten gekregen. Ze heeft problemen met plassen en seks doet pijn! Haar doel om fitter te worden is mislukt en haar zwangerschapsbuikje is ze ook nog niet kwijt. Wanhopig neemt ze contact met mij op en vraagt zich af of het ooit nog wel goed komt.

Neem urineverlies tijdens hardlopen altijd serieus!

Hardlopen is tegenwoordig heel populair. Voor veel vrouwen is het dé manier om weer in shape te komen. Maar veel realiseren zich niet dat als je urine verliest of een zwaar gevoel hebt in de buik/bekkenbodem dat dit een signaal is dat je serieus moeten nemen. Deze klachten gaan niet vanzelf over en als je ze negeert, dan loop je een grote kans op een verzakking. Bij een verzakking ondersteunen de bekkenbodemspieren en banden van de blaas de baarmoeder en endeldarm onvoldoende waardoor deze organen naar beneden zakken. En in het ergste geval moet je geopereerd worden om dit weer te herstellen.

Herken jij een verzakking?

Een verzakking herken je aan de volgende klachten

  • Een zwaar gevoel of druk in het bekken (alsof je weer zwanger bent);
  • Een vol gevoel in de vagina;
  • Pijn in het bekken, de buik of onderrug;
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • Het gevoel dat er iets naar buiten komt of iets uit de vagina steekt;
  • Terugkerende blaasontstekingen;
  • Ongewone of overmatige afscheiding uit de vagina;
  • Obstipatie (verstopping);
  • Moeite met plassen, met inbegrip van onvrijwillig urineverlies (incontinentie), of frequent urineren (vaker moeten plassen).

Heb je een of meerdere van deze klachten stop dan met rennen, springen en andere high impact sporten. Start met het trainen van je basis: je bekkenbodem, dwarse buikspieren en rugspieren. Zijn deze weer sterk genoeg dan kun je weer starten met het opbouwschema om 5 km te rennen.

Charlotte is blij dat haar klachten serieus heeft genomen. Ze is klachtenvrij, voelt zich sterk en fit. Haar zwangerschapsbuikje is verdwenen. Ze is nu in training voor haar eerste 5 km duurloop.

Verlies jij urine tijdens het hardlopen of andere sportactiviteiten? Wil jij na je bevalling weer gaan rennen zonder blijvende schade? Weet jij niet welke stappen je moet nemen. Ik kan je helpen. Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek via claudy@femvital.nl of bel 06-113450246

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.