10 adviezen om meer tijd voor jezelf te creëren

 In Nieuws

Je hebt vast geen tijd om deze 10 adviezen te lezen?

Er was een tijd dat ik daar volmondig ja op kon zeggen. Maar door die paniekaanval 4 jaar geleden, mijn wake up call, niet meer! Ik realiseerde me toen dat ik zo niet meer verder wilde, ik moest dingen gaan veranderen. Geen gemakkelijke opgave. Volgens mijn toenmalige bussinesscoach moest ik op zoek gaan naar mijn dromen en van daaruit mijn missie formuleren. Ik kreeg tranen in mijn ogen, ik wist helemaal niet wat mijn dromen waren laat staan wat mijn missie was. 

Hoe kom je erachter wat je dromen zijn? Ik had geen idee, ik was moe, mijn hoofd was vol en ik voelde mij gejaagd. En mijn belangrijkste missie was de kinderen op tijd op school krijgen, jakkeren naar mijn werk, kids ophalen, koken, ’s avonds les geven en daarna slecht slapen omdat mijn hoofd vol zat met allerlei gedachten. Ik had helemaal geen tijd voor dromen, het enige dat ik wilde was rust en meer tijd voor mezelf!

Dit was het begin van de grote zoektocht. Er moesten dingen veranderen en anders aangepakt worden. Maar hoe? Toen zag ik de winkel het boek  nooit meer te druk liggen. Dat wil ik, dacht ik, ik wil het nooit meer te druk hebben! Ik heb het zoveelste zelfhulpboek maar gekocht, maar dit boek was wel mijn redding.

In het begin van het boek staan  10 adviezen over hoe je de ergste druk van de ketel kunt halen, die je helpen om minder te doen, dingen sneller te doen en je meer meester te voelen over jezelf.

Graag deel ik deze adviezen met jullie

Vraag meer hulp en gebruik het woordje omdat

Succesvolle mensen besteden de meeste tijd aan dingen waar ze goed in zijn.  Wil je succesvol zijn dan is het dus belangrijk dat je hulp vraagt. Delegeer taken die jou energie kosten of waar je niet goed in bent. Gebruik het woordje waarom. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je het woordje omdat gebruikt de kans 2x zo groot is dat iemand ja zegt.

Je mag je eigen uitknop gaan gebruiken

Het brein is er niet op berekend om altijd maar bezig te zijn. Altijd aan staan kan leiden tot IQ verlies, depressie en verlies van cognitieve vaardigheden. Gun je brein een onderbreking. Neem bewust meerdere keren per dag een korte time out, door even gewoon helemaal niet te doen. Check je mail en Whatsapp bewust op bepaalde tijden en met volle aandacht en niet vluchtig en zeker niet vlak voordat je naar bed gaat

Schakel alle piepjes, belletjes en pop up uit

Wist je dat als je steeds tussen twee taken heen en weer schakelt je zo’n 40% langer over doet om je taak af te maken en dat een van de grootste afleiders de notificatie berichten van e-mail of chatberichten zijn. Wil je dus je taak sneller af hebben, schakel dan alle notificaties uit en leg je telefoon weg als je een taak sneller af wilt hebben.

Schrap een vergadering

Hoeveel tijd ben jij kwijt met vergaderen en wat leveren die vergaderingen je op. Schrap de vergaderingen die voor jou niet opleveren besteed die tijd aan de taken die belangrijk zijn en nu blijven liggen. Dat bespaart het bedrijf waarvoor je werkt veel geld. De meeste bedrijven weten het niet maar inefficiënt vergaderen is een grote kostenpost voor bedrijven.

Trek meer tijd voor iets uit

Vergis jij je ook vaak in de tijd die je nodig hebt voor een taak. Zeker als je iets samen met de kinderen moet doen ben je veel meer tijd kwijt dan waar je op gerekend hebt. Met als gevolg dat je altijd het gevoel hebt dat je tijd te kort komt. Wil je dus een reële planning van je dag maken schat dan hoeveel tijd je nodig hebt voor een taak en verdubbel deze dan. Op deze manier zorg je ervoor dat je agenda niet overvol raakt.

Houd de tijd in de gaten.

We zijn veel productiever als we bewuster met onze tijd omgaan. Als je dus door een hoop werk heen wilt komen zet een timer en probeer binnen deze tijd je klus af te ronden.

Bepaal je grens en houd je eraan

Het ligt in de aard van de mens om de ruimte die hij tot zijn beschikking heeft in te vullen. Heb jij een lege planken in huis?Bepaal de tijd wanneer je stopt met werken en houd jezelf eraan. Tijd voor jezelf is ook echt tijd voor jezelf. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen grenzen, als jij die niet bewaakt, kom jij in de problemen en moet je weer rennen en vliegen.

Begin ruim van te voren

Ken je het Zeignarik effect? Zeignarik ontdekte dat dingen die we nog net hebben afgerond, we dubbel zo goed kunnen onthouden. Heb je een omvangrijke taak die je moeilijk vind en waarvoor je een creatieve oplossing moet vinden. Bekijk en overdenk deze dan de dag van te voren. Je zet dan je onderbewuste aan het werk, waardoor je de volgende dag veel gerichter kunt denken en de ideeën veel gemakkelijker komen.

Maak je hoofd leeg

Op dit moment werkt mijn computer heel erg traag, Hij zit vol met oude bestanden, ongewenste software en cookies. Hij moet nodig worden opgeschoond. Zo werkt het ook met je brein. Je brein werkt langzamer als hij vol zit met dingen die je moet onthouden. Maak je hoofd schoon door alles wat er in je hoofd zit op te schrijven. Dit ontlast je brein en zal daardoor weer sneller kunnen denken. Werk je al met to do lijstjes, maak er dan een to choose lijstje van en kies elke dag maximaal drie taken die je af wilt hebben. 

Doe eens gek en lach

We voelen ons gestresst en opgejaagd en jakkeren maar voort, waardoor we ons nog meer gestresst voelen.  Een eenvoudige noodoplossing is het leven wat minder serieus te nemen. Wist je dat mensen die lachen langer leven.  Ga elke dag even lekker gek doen met je kinderen. Zet muziek op en doe een raar dansje en lach!

Bedenk wel dat deze adviezen geen oplossing zijn voor de onderliggende problemen, maar ze helpen je wel om tijd en ruimte te creëren voor de grote zoektocht naar jouw betere ik.

 

Met welk advies ga jij aan de slag? Heb je nog vragen op opmerkingen stel ze gerust hieronder. 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.