Hoe vaak ben jij al begonnen met iets nieuws en er ook weer mee gestopt?

 In Nieuws

Ik heb een stapels zelfhulpboeken over gezond eten, over afvallen en sporten, over hoe ik mijn huis netjes en schoon kan houden, en over hoe ik een beter met mijn kinderen kan communiceren. Met allerlei leuke stappenplannen. Maar ik moet bekennen dat ik al heel wat keren ben begonnen met een stappenplan uit het boek en er ook net zo hard mee ben gestopt.

Vreemd want ik voldeed aan alle voorwaarden, ik had een duidelijk verlangen, in mijn geval een fijn, schoon, opgeruimd huis, minder maagklachten en ik wilde meer energie. Ik was er al uit dat een opgeruimd huis, het belangrijkste voor mij was. Het boek De HuishoudCoach gekocht, met een duidelijk stappenplan ben ik aan de slag gegaan. Maar het lukte me niet, ik vond het te langzaam gaan, wilde graag alles tegelijk aanpakken. Maar aan de andere kant hield ik het niet vol om elke dag bijvoorbeeld mijn aanrecht netjes achter te laten. Na 2 weken hield ik er weer mee op. Heel frustrerend! Ik voelde mij een slappeling, ik vond dat ik het gewoon moest kunnen.

Ik bleef dus met de vraag zitten waarom lukt het me niet om dit vol te houden?

Waarom is het zo moeilijk om gedragsveranderingen vast te houden? Ik heb het antwoord gevonden en wil dit graag met jullie delen. Als je je wat meer gaat verdiepen in gedragsverandering, dan lees je dat het heel moeilijk is om zelfs een eenvoudige, zelfgekozen gewoonte zoals bijvoorbeeld ‘s avonds je tanden flossen, gemiddeld al meer dan twee maanden kost om hier een gewoonte van te maken. Moeilijker gedrag duurt zelfs nog langer.

Waarom is dit zo moeilijk?

Ons brein heeft nou eenmaal moeite met veranderingen. Het bewust plannen en uitvoeren van een nieuwe gewoonte kost veel energie. Het brein wil zo energiezuinig werken en is vooral gericht op volautomatische herhaling van gedrag dat werkt en weinig moeite kost.

Wat het brein ook niet fijn vind is pijn, ongemak en verlies, dat wil hij het liefst vermijden. Als je iets nieuws gaat doen dan is er een kans dat het niet lukt, dat je een fout gaat maken. Dat wil het brein niet en daarom vermijdt hij liever nieuwe dingen. Het brein vind dat je geen fouten mag maken.

Wat is de beste manier om doelen te stellen?

Mensen die echt succesvol zijn, weten dat je een plan moet hebben, maar dat je die ook steeds moet bijstellen. Sinds ik mij realiseer dat het niet voldoende is om een plan te maken, hard te werken en dan te scoren, maar dat ik gaandeweg mijn plannen moet bijstellen, fouten mag maken, daarvan mag leren en er vertrouwen in heb dat ik uiteindelijk mijn doelen ga behalen, durf ik ook echt dingen te veranderen en houd ik het veel gemakkelijker vol.

Realiseer je dat voor alle vormen van verandering, het vooral om leren draait. Bedenk wat je graag wilt leren en maak daar een doel van. Dus niet, ik wil dit jaar 10 kilo afvallen, maar liever ik wil dit jaar minstens 3 manieren uitproberen hoe ik mezelf weer aantrekkelijk ga voelen. Dit nodigt je veel meer uit om te gaan experimenteren en onderzoeken, als je dan onderweg een foutje maakt is dat geen faalmomentje maar een leermomentje.

Met alleen doorzettingsvermogen kom je er niet. Ik ben ervan overtuigd dat jij voldoende doorzettingsvermogen hebt. Anders was je nu niet gekomen waar je nu bent. Dus met nog meer doorzettingsvermogen ga je het echt niet beter doen. Doorzettingsvermogen is iets wat je bewuste brein moet gaan doen en dat kost energie, en is dus lastig vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat je een activiteit makkelijker volhoudt als je er plezier in hebt. Wil je dus succesvol zijn, kies dan voor het gedrag dat je het leukste vindt. Dan ga je het zeker weten met veel minder moeite volhouden.

In je eentje ga je het niet redden. Als je gedrag wilt veranderen, dan moet je je directe omgeving veranderen waardoor je je gewenste gedrag makkelijker vol kan houden. Het is belangrijk dat je je omgeving zo inricht dat je je nieuwe gedrag makkelijker vol gaat houden. Wil je minder snoepen, zorg ervoor dat je geen snoep meer in huis hebt. Wil je elke ochtend oefeningen doen leg alvast het matje klaar op een zichtbare plek. Maar je kunt ook je sociale omgeving inzetten. Vertel tegen je partner dat je graag elke ochtend wilt beginnen met buikspieroefeningen en dat hij je moet helpen om het daadwerkelijk te doen. Nog beter is om samen buikspieroefeningen te doen.

Realiseer je dat veranderen een leerproces is, het gaat met vallen en opstaan. Het gaat erom dat je een manier vindt die werkt voor jou en je doel dichterbij brengt. Dan ben je altijd succesvol. Ik hoop dat dit artikel je geïnspireerd heeft om op een andere manier naar je doelen te kijken en dat je weer lekker gaat experimenteren. Wat ga jij anders aanpakken? Laat een hieronder een reactie achter en inspireer andere moeders.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.